Tomater och näringsbehov

Nu när de flesta tomatplantorna har kommit ut på sin slutliga plats är det dags att börja tilläggsgödsla. Med tilläggsgödsla menar jag inte den gödseln vi berikar jorden med före vi planterar ut våra tomater utan den näring vi ger till dem under växtsäsongen när de växer upp och blir kraftiga plantor och börjat sätta blommor. För att växten skall orka med att sätta all den frukt vi önskar skörda behöver plantan ha gott om näring, särskilt tomater då dessa har ett större näringsbehov. De stora makronäringsämnena tillgodoser sig växten på olika sätt.

  • N (Kväve) – Ger tillväxt (bladmassa) och behövs för fotosyntesen.
  • P (Fosfor) – För knoppsättning och skyndar på blommning och mognad.
  • K (Kalium) – Reglerar salt och vattenbalansen, bra för fruktsättningen och förbättrar motståndskraften mot sjukdomar.

Den näringen du ger på våren före du planterar ut dina växter är den så kallade grundgödslingen som tillgodoser det största behovet av kväve då de flesta gödslar med kogödsel, hönsgödsel m.m. denna gödsel innehåller mest kväve. Efter ca 4-6 veckor har denna gödsel redan förbrukats. Du behöver därför ständigt fylla på med mer näring (detta kallas då övergödsling). Det bästa gödsel du kan ge efter ca 4-6 veckor är ett gödsel som har mindre kväve och mer fosfor och kalium. Detta brukar säljas under namnet ”NPK 6-3-12”, det innebär att du får mer kalium än kväve vilket ger dina plantor bättre fruktsättning och motståndskraft mot sjukdomar. NPK 6-3-12 säljs oftast i pelletsform och du använder ca 1 tsk till 1 msk pellets till varje planta. Använd inte för mycket då detta till slut kan leda till magnesiumbrist utan följ de rekommendationer som anges. När tomaterna får sitt näringsbehov tillgodosett kommer ni se en märkbar skillnad på era plantor, de får ofta en grövre stam och fler frukter. Kombinera gärna detta med nässelvatten som du kan läsa om i nästa avsnitt.

#odla #odlaiväxthus #tomater #växthus #grohus #odlatomater

Vi bruger cookies for at give dig en bedre oplevelse på hjemmesiden

Vi bruger førsteparts- og tredjepartscookies, inklusiv anden sporingsteknologi fra tredjepartsudgivere, for at give dig adgang til alle funktioner på vores hjemmeside og tilpasse din brugeroplevelse.

Indstil hvad der er ok for dig nedenfor.